top of page
Search
  • Writer's pictureMotforestillinger

How to Make a Revolution?

Updated: Nov 2, 2023

Dokumentarteaterstykket How to Make a Revolution er et portrett av menneskerettighetsaktivisten Issa Amro; hans mangeårige kamp mot israelske bosettere, apartheid og okkupasjon. Og om møtet med dramatiker og skuespiller Einat Weizman.

I samarbeid med Weizman, viser Motforestillinger en iscenesatt lesning på engelsk på Grusomhetens Teater kl 19.00, lørdag 13. mai.


Både Weizman og Amro kommer til Oslo denne uken. Det gjør også skuespiller og musiker Tamer Nafar, som skal spille Issa i stykket, og ha konsert på Melahuset senere på kvelden.


De norske skuespillerne Anna Dworak og Gisle Hass vil sammen med Motforestillingers Marius Kolbenstvedt fylle de andre rollene i stykket, mens Vibeke Harper er konsulent.


Både teaterforestillingen og konserten er del av festivalen Visit Vestbredden.


Issa Amro kommer fra Hebron, byen der Israels apartheidpolitikk kommer mest ekstremt til uttrykk. I over 20 år har han bygget opp et lokalt og internasjonalt nettverk for solidaritet og er medgrunnlegger av Sumud-house og Youth Against Settlements.


Før mobilkameraets utbredelse, var han en pioner i strategien med å dele ut små videokameraer til ungdom for å dokumentere overgrep og legge filmklipp av dette ut på nettet, som ledd i motstandskampen.


De lange linjene i palestinsk undertrykkelseshistorie viser hvordan Israel bygger videre på britisk kolonialistisk tradisjon og brutalitet. Det historiske perspektivet flettes i teaterstykket sammen med Amros historie.


«I det siste semesteret av det siste studieåret mitt stengte okkupantene universitetet, og han opp en lapp der det sto at det var stengt for godt. Jeg gikk gråtende hjemover. Jeg hadde jobbet så hardt for å fullføre graden min. Jeg bestemte meg for å gjøre noe med det. Da jeg kom hjem skrev jeg inn i søkefeltet: Hvordan starte en revolusjon? Jeg var klar til å gjøre hva som helst for å få hevn og for å åpne universitetet igjen. Heldigvis for meg, så var Martin Luther King, Gandhi og antiapartheidbevegelsen i Sør-Afrika de første søkeresultatene.» Issa AmroIssa Amro ble nylig tildelt Global Advocacy Award. Prisen deles ut av HLS Advocates for Human Rights and Harvard Human Rights Journal. De skriver:

"Mr. Amro is an exemplar of courage, risking his freedom and his life for justice. Imprisoned by both Israeli and Palestinian Authority forces, he has earned credibility on all sides. Mr. Amro has faced countless assaults, beatings, death threats and arbitrary arrests at the hands of Israeli soldiers and settlers.

In February 2023, Mr. Amro was brutally assaulted and thrown to the ground by an

Israeli soldier, when Mr. Amro was giving an interview to a Pulitzer Prize winning journalist from the New Yorker."


Vi gratulerer, og gleder oss til å ønske ham velkommen til Oslo!


Følg oppdateringer om festivalen Vist Vestbredden på deres hjemmeside

Les mere om forestillingen og aktørene på Motforestillingers hjemmeside.Recent Posts

See All

Comments


bottom of page