top of page

How to Make a Revolution

av Einat Weizman og Issa Amro

Dokumentarteater om menneskerettighetsaktivisten

Issa Amro

Iscenesatt lesning, av Motforestillinger i samarbeid med Einat Weizman

Lørdag 13. mai kl 19.00–21.00

Grusomhetens Teater i Oslo

Med: Einat Weizman, Tamer Nafar, Anna Dworak, Gisle Hass, Marius Kolbenstvedt

Konsulent: Vibeke Harper

 

1a6c21_12d89d13135a49a686db44afcc260afa~mv2.png

Issa Amro er en av de 0,03% tiltalte i israelske militærdomstoler som har blitt frikjent. Med utgangspunkt i rettssakens teatrale absurditet, fortelles hans historie om politisk oppvåkning og kamp. Og om veien fra hevngjerrig sinne til organisert, strategisk ikkevoldelig motstand mot okkupasjonsmakten. 

Amro kommer fra Hebron, byen der Israels apartheidpolitikk kommer mest ekstremt til uttrykk. I over 20 år har han bygget opp et lokalt og internasjonalt nettverk for solidaritet og er medgrunnlegger av Sumud-house og Youth Against Settlements.

Før mobilkameraets tid, var han en pioner i strategien med å dele ut små videokameraer til ungdom for å dokumentere overgrep og legge filmklipp av dette ut på nettet, som ledd i motstandskampen.

De lange linjene i palestinsk undertrykkelseshistorie viser hvordan Israel bygger videre på britisk kolonialistisk tradisjon og brutalitet. Det historiske perspektivet flettes sammen med Amros historie.

 

«I det siste semesteret av det siste studieåret mitt stengte okkupantene universitetet, og han opp en lapp der det sto at det var stengt for godt. Jeg gikk gråtende hjemover. Jeg hadde jobbet så hardt for å fullføre graden min. Jeg bestemte meg for å gjøre noe med det. Da jeg kom hjem skrev jeg inn i søkefeltet: Hvordan starte en revolusjon? Jeg var klar til å gjøre hva som helst for å få hevn og for å åpne universitetet igjen. Heldigvis for meg, så var Martin Luther King, Gandhi og antiapartheidbevegelsen i Sør-Afrika de første søkeresultatene.» –Issa Amro

Les mere om Weizman, Amro og forestillingen i artikkelen Sumud: De standhaftiges revolusjon i Norsk Shakespearetidsskrift.

I tillegg til Weizman og Amro, kommer også skuespiller og musiker Tamer Nafar til Oslo. Han skal gestalte Issa, samt holde konsert på Melahuset senere på kvelden.

 

Issa Amro kommer fra Hebron, byen der Israels apartheidpolitikk kommer svært ekstremt til uttrykk. I over 20 år har han bygget et lokalt og internasjonalt nettverk for solidaritet, og er medgrunnlegger av Sumud-house og Youth Against Settlements i Hebron på Vestbredden.

Amro er en av de 0,03% tiltalte i israelske militærdomstoler som har blitt frikjent. Med utgangspunkt i rettssakens teatrale absurditet, fortelles en historie om skuffelse og politisk bevisstgjøring, og forvandlingen av hevngjerrig sinne til organisert ikkevoldelig motstand mot okkupasjonsmakten.

Amro var nylig i FN og avla vitnemål: https://media.un.org/en/asset/k1b/k1bdjafpxn

 

Einat Weizman er dramatiker, antisionist og støtter BDS. Hun har skrevet en rekke stykker som

går i strupen på israelsk historiefortelling, apartheid, okkupasjon av Palestina, og behandlingen av palestinske politiske fanger. Motforestillinger har samarbeidet med Weizman flere ganger, som i 2017 da hun viste forestillingen Shame på MOFO-festivalen på Egal teater, I, Dareen T i 2019 og den norske versjonen av Okkupasjonens fanger i 2020, begge på HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival på Vega Scene.

 

Tamer Nafar skuespiller, manusforfatter, musiker og aktivist. Nafar kommer fra Lydd, og er 48'er (palestiner født i dagens Israel). Han var en pioner innen palestinsk hiphop og grunnla bandet DAM i 1999. I tillegg til en internasjonal musikkarriere, har Nafar samskrevet flere filmmanus, blant andre Junction 48 (2017), der han også spiller hovedrollen.

Se Visit Vestbreddens hjemmeside for festivalprogram www.visitvestbredden.no

bottom of page