top of page
Search
  • Writer's pictureMotforestillinger

G A Z A

Hvordan begynner vi? Hvor finner vi ord som kan uttrykke sorgen, raseriet og fortvilelsen vi nå føler, etter én av vår tids mørkeste måneder?



I løpet av de siste femten årene har vi i Motforestillinger samarbeidet med en rekke palestinske og israelske kunstnere. I like mange år har vi med økende fortvilelse vært vitner til den voldelige israelske okkupasjonens konsekvenser for det palestinske folket – og for de som står sammen med dem i solidaritet. Den siste månedens angrep er ufattelig.

Vi er svært bekymret for kolleger og venner – alle andre innbyggere i Gaza, på Vestbredden, i Jerusalem og 48. Også våre antisionistiske venner og kolleger i Israel blir angrepet; de blir sagt opp fra jobb, angrepet på gaten og truet til taushet. Nesten daglig mottar vi meldinger fra Jenin, Hebron, Betlehem, Ramallah, Jerusalem og Gaza om de mangfoldige voldelige overgrepene de utsettes for. Det kvelende mørket har lagt seg som et tett teppe over området.


Vi holder pusten og håper hjelpen kommer i tide. Det har vi gjort lenge.

Men det er ikke nok å håpe. For håpet blir raskt tynnslitt om det ikke får støtte fra handling.


Tidligere i høst innledet Motforestillinger et samarbeid med regissør, skuespiller og dramatiker Ali Abu Yassin, bosatt i Gaza by. Da angrepene startet ble både arbeidet og alles liv kullkastet. Hvordan legge planer for et fremtidig prosjekt der en av hovedaktørene står i konstant fare for å bli drept? Fremtidsplanene våre ble forvandlet til et desperat og usikkert "nå".

Helt siden 7. oktober har vi vært i jevnlig kontakt med Ali. Familiens hus i Gaza by ble bombet tidlig i oktober, han og familien måtte flykte sørover på stripen. Flere av hans kolleger, venner og slektninger har blitt drept. De har nesten ikke mat og vann, sviktende tilgang til strøm og internett.

Til tross for alt han må håndtere, har han skrevet og sendt oss tekster. Vi har oversatt tekstene til norsk, og leste én av disse – Åpent brev fra Gaza – under Palestinakomitteens solidaritetskonsert 24. oktober, i en stappfull Kulturkirken Jakob i Oslo.


Brevet ble også publisert i Norsk Shakespearetidsskrift: Ali Abu Yassins åpne brev.


Gazamonologene

Da angrepene startet famlet vi etter lyspunkter. Våre ord kjentes ubrukelige, vi søkte etter de palestinske stemmene for å låne deres, og grep ganske raskt etter manuset til dokumentarteaterstykket Gazamonologene av ASHTAR Theatre. ASHTAR Theatre er basert i Ramallah, med avdelinger i Gaza og Jerusalem.

Stykket består av 33 monologer skrevet av 33 ungdommer i Gaza i 2010, som en respons og kunstnerisk bearbeidelse av deres erfaringer under det israelske angrepet på Gaza i 2008/2009. Kunstnerisk ledelse for prosjektet var Iman Aoun (Jerusalem) og Ali Abu Yassin (Gaza) – begge skuespillere, regissører og dramatikere/dramaturger.


I samarbeid med Nordic Black Theatre i Oslo inviterte vi til dugnadslesning av Gazamonologene søndag 29. oktober. Nordic Black Theatre stilte med scene og teknisk mannskap, og med på laget hadde vi et stjernelag av skuespillere og kunstnere. Samtlige stilte gratis og i solidaritet med Gazas befolkning. Lesningen ble strømmet på vår Facebookside, og du kan se opptaket under.

Vi klipper nå monologene og legger til informasjon om hvordan ungdommene har det i dag. Videoene lastes fortløpende opp til vår Youtubekanal.

The Gaza Monologues, reading by Motforestillinger at Nordic Black Theatre in Oslo, 29.10.23


Lege Erik Fosse (NORWAC) var nylig kommet tilbake fra den egyptiske grensen til Gaza. Fosse og kollega lege Mads Gilbert forsøkte å slippe inn med medisinsk hjelp. De har i skrivende stund ennå ikke lyktes. Les mer om NORWACs arbeid.

Fosse var tilstede under lesningen og holdt avslutningsvis en kort appell. Som leder for NORWAC har han jobbet til og fra Gaza i rundt tretti år, og kjenner livene til ungdommene som har skrevet monologene godt. Som han sier i appellen: "Gjennomsnittsalderen i Gaza er under 19 år. Over 30 prosent av befolkningen er barn. Derfor er det veldig viktig å høre deres stemmer."

Se og hør Erik Fosses appell.


Norsk Shakespearetidsskrift dekket lesningen både i forkant og med en omtale.

NRK Kveldsnytt dekket også saken.



Tusen takk til ASHTAR Theatre, Iman Aoun og Ali Abu Yassin for deres viktige arbeid.

En stor og varm takk til Nordic Black Theatre for raushet og rom, scene og teknisk bistand.

Tusen hjertelig takk til kunstnerne som lånte sin stemme til trettitre ungdommer fra Gaza, og til lege Erik Fosse for sine kloke ord.

Tusen takk til Jannik Abel for foto, og til Ola Vatn for strømming og filming.

Og til NRK og Norsk Shakespearetidsskrift som dekket det hele.


235 views0 comments

Comments


bottom of page