top of page
Search
  • Writer's pictureMotforestillinger

En gjest fra Jerusalem

Det er med stor glede vi har æren av å introdusere Rania Elias, medgrunnlegger og tidligere direktør (1998–2022) ved Yabous Cultural Centre i Jerusalem, som en av våre tilreisende gjester til festivalen i mars!
Rania skal holde foredrag, delta i flere samtaler, samt spille seg selv i en norsk/palestinsk versjon av dokumentarteaterstykket Revolusjonens løfte av Ahmed Tobasi & Zoe Lafferty (The Freedom Theatre & Artists on The Frontline) under MotforestillingerHUMAN International Documentary Film Festival VEGA SCENE 6.–12.mars.

Rania Elias har vært en svært viktig del av palestinsk kulturliv helt siden 1995, da hun var med å grunnlegge Yabous Cultural Centre i Jerusalem. For dette viktige arbeidet har hun levd under sterkt og konstant press fra israelske myndigheter, som forsøker å fordrive samtlige palestinere ut av Jerusalem.

Yabous Cultural Centre er en av de markante palestinske kulturinstitusjonene som både synliggjør og insisterer på palestinsk rettmessig tilhørighet i Jerusalem. Al Quds.


Senest i 2021 ble Rania Elias arrestert og avhørt, sammen med ektemannen Suheil Khoury, som er direktør ved The Edward Said National Conservatory of Music - Ramallah branch, og som også var en av medgrunnleggerne for YCC.I oktober 2022 brøt israleske soldater seg inn i familiens hjem i Jerusalem. Deres 16 år gamle sønn, Shadi, ble brutalt og blødende slept ut døra, dyttet inn i en militærjeep og kjørt rett til avhør. Han ble holdt i administrativ forvaring i 41 dager.


Shadi ble løslatt mot at foreldrene sørger for at husarresten han ble pålagt blir overholdt. Rania Elias og ektemannen Suheil Khoury er med andre ord tvunget til å opptre som fangevoktere for sønnen, på vegne av det samme regimet som utsetter dem for brutale overgrep, kontinuerlig trakassering, okkupasjon, voldelige militærraid og angrep, apartheid og statsløshet. Og banket barnet deres til blods.


Førstkommende mandag, 20.02, skal Shadi i retten for å få vurdert hvorvidt husarresten skal opprettholdes. Vi sender varme tanker og støtte til hele familien! Og vi er dypt takknemlige for at Rania, til tross for alt hun må stå i, finner overskudd til å komme til Oslo og festivalen vår.
Les mere om Rania Elias og foredraget Jerusalem – The Forgotten Occupation. Arrangementet holdes fredag 10.03. kl. 17.30.–18.30. Vega Scene.


Les mere om arrestasjonen av Shadi Khoury her.


80 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page