top of page
Search
  • Writer's pictureMotforestillinger

Ahmed Tobasi får Dramatikerforbundets Solidaritetsstipend 2023!

Updated: Nov 2, 2023


dramatikerforbundet Ahmed Tobasi solidaritetsstipend fritt Palestina kulturell motstand art as resistance

Motforestillinger gratulerer vår gode kollega og samarbeidspartner Ahmed Tobasi med det norske Dramatikerforbundets Solidaritetsstipend 2023!


Offentliggjøringen av tildelingen skjedde under Dramatikerforbundets årsmøte på Litteraturhuset i Oslo lørdag 15. april. Motforestillingers Vibeke Harper og Marius Kolbenstvedt, som nominerte Tobasi til stipendet, tok imot prisen på hans vegne. Siden han selv ikke kunne være tilstede, hadde han sendt en videohilsen fra The Freedom Theatre i Jenin. Denne ble vist i forbindelse med utdelingen:

Ahmed Tobasi er palestinsk dramatiker, skuespiller og regissør, og nåværende kunstnerisk leder for det velrenommerte teateret og teaterskolen The Freedom Theatre i Jenin flyktningeleir på Vestbredden, Palestina.


Tobasi har bred internasjonal erfaring, og har blant annet turnert med sitt selvbiografiske debutstykke AND HERE I AM. Teksten er skrevet i samarbeid med Hassan Abdulrazzak og beskriver Tobasis vei fra bevæpnet frihetskjemper, via 4 år i israelsk militærfengsel, og til kulturell, ikkevoldelig motstand.


Ahmed Tobasi the freedom theatre Jenin Palestina Art as resistance kulturell motstand fritt Palestina  dramatikerforbundets solidaritetsstipend 2023 the revolutions promise revolusjonens løfte

Ahmed Tobasi ble født i flyktningleiren i Jenin og vokste opp under israelsk okkupasjon. Som 17 åring ble han fengslet under det andre store opprøret, Intifadaen i 2002. Da han etter fire år slapp ut av fengselet påbegynte han skuespillerutdannelse ved The Freedom Theatre, under ledelse av Juliano Mer-Khamis. Tobasi omfavnet ideen om dramatikk og teater som midler for endring. Både sosialt og politisk, både lokalt og globalt.

I 2008 måtte han flykte fra Jenin, da forholdene der ble for krevende og farlige for ham. Han endte etter hvert på mottak i Rognan, og senere på Nordic Black Theatre i Oslo hvor han tok videreutdannelse og ble aktør i deres ensemble.I 2015 reiste han tilbake til Jenin. The Freedom Theatre hadde vært under harde angrep; kunstnerisk leder Juliano Mer-Khamis ble skutt og drept på dørstokken foran teatret 4. mars 2011. Samtidig var daglig leder Zakaria Zubeidi tvunget på flukt fra den israelske hæren. Tobasi følte seg forpliktet til å dra hjem for å bidra til å holde teatret i gang, samtidig som han da kunne bruke sin nyervervede scenekunstkompetanse til å videreutvikle arbeidet til The Freedom Theatre.


Under pandemien ble muligheten til å turnere og å nå ut med verkene internasjonalt ytterligere begrenset. Tobasi lette etter andre og nye måter å uttrykke seg på. Han samlet inn materiale fra en rekke palestinske kunstnere, om fragmentert identitet og deres erfaringer med okkupasjon, tortur og sensur. I samarbeid med Zoe Lafferty skrev han stykket THE REVOLUTION’S PROMISE som en oppfordring til ikkevoldelig kulturell motstand på tvers av landegrenser.

Stykket ble distribuert på nett, slik at teatre og scenekunstnere over hele verden kunne organisere lesninger tilpasset lokale forhold. Det har så langt blitt gjennomført lesninger på fire kontinenter. Revolusjonens løfte ble nylig vist i en norsk-palestinsk versjon under HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival i Oslo. Forestillingen var en co-produksjon mellom Motforestillinger og The Freedom Theatre, og oversatt til norsk av Vibeke Harper og Marius Kolbenstvedt.


Hele manuset, bakgrunnsinformasjon om aktørene og stykket ligger tilgjengelig på prosjektets nettside: https://www.therevolutionspromise.com


Ahmed Tobasi forteller om The Revolution's Promise, om teaterets betydning og og kunstnerens ansvar:


The Freedom Theatre i Jenin

Tross massiv motstand og trakassering fra israelske myndigheter, har teateret fått en stadig større internasjonal anerkjennelse og samarbeider med en rekke internasjonale kompanier og festivaler.

Senest i oktober 2022 ble de tildelt prisen for beste forestilling under den årlige Palestine National Theatre Festival i Ramallah, for forestillingen The Elephant, der Tobasi har vært meddramatiker.


The Freedom Theatre har turnert Europa og USA med flere av sine stykker. Dette på tross av store problemer med å få innvilget visum til europeiske land og USA: Palestinere er statsløse og møter dermed store begrensninger på sin bevegelsesfrihet, og etter 2015 har USA og stadig flere europeiske land innført begrensende reguleringer når det gjelder pro-palestinsk aktivisme. Konsekvensen av dette er at skuespillere, dramatikere og regissører – og palestinere generelt – ofte får sin visumsøknad avslått og turneen bli utsatt eller i verste fall avlyst.


På grunn av sensur og de nye lovene som definerer også kulturell motstand som terror, har The Freedom Theatre, i likhet med andre palestinske kultur- og samfunnsaktører, mistet betydelig finansiell støtte fra EU og USA. Situasjonen er svært presset, og flyktningleiren i Jenin har de siste månedene opplevd stadige militære nedstengninger, strømbrudd, dronebombing, nattlige raid, arrestasjoner og drap. Siden oktober i fjor har teatret mistet flere av sine tilknyttede medarbeidere og venner; flere har blitt drept, skadet eller arrestert og fengslet av den israelske hæren. En av de som ble drept i fjor høst var 17 år gamle Mahmoud Al-Sadi – tidligere elev ved The Freedom Theatre, nåværende frivillig for teatrets barneprogram. 11. september 2023 ble styreleder Bilal Al-Sadi arrestert og satt i administrativ forvaring, uten anklager eller rettssak. Han er fremdeles fengslet, uten å ha fått mulighet til å forsvare seg eller klage på fengslingen. I februar ble også Yahya Zubeid, medlem av teatrets styre og bror til Zakaria Zubeidi (medgrunnleggeren av teatret), arrestert og fengslet på tilsvarende vis som Al-Sadi.

Dramatikerforbundet solidaritetsstipendet vil ha stor betydning for hans mulighet til å fortsette arbeidet med å skape scenekunst som kan styrke troen på alternative fremtidsutsikter både lokalt på Vestbredden, og internasjonalt gjennom turnering og nettbaserte prosjekter. Stipendet vil i tillegg ha vesentlig betydning for hele The Freedom Theatre: Teatret er under daglige angrep og en internasjonal anerkjennelse av arbeidet de gjør bidrar til å styrke håpet og pågangsmotet til å holde arbeidet gående.


The Freedom Theatre sin daglige leder, Mustafa Sheta, forteller om etableringen av teatret i 2006, om det å drive et teater under okkupasjon, og om betydingen av solidaritet og kulturell motstand:

Les mere om The Freedom Theatre og deres arbeid: https://thefreedomtheatre.org


Les Norsk Shakespearetidsskrifts artikkel om saken: https://shakespearetidsskrift.no/2023/04/ahmed-tobasi-hedres-av-norske-kolleger


the freedom theatre I Jenin fritt Palestina kulturell motstand art as resistance97 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page