top of page

JERUSALEM – DEN GLEMTE OKKUPASJONEN

Foredrag med Rania Elias

Medgrunnlegger og tidligere direktør for
Yabous Cultural Centre i Jerusalem

Når: Fredag 10.mars, kl.17.30–18.30

Hvor: Teatersalen, Vega Scene

Billetter: Vega Scene

Med: Rania Elias, kulturprodusent og inntil nylig direktør for Yabous Cultural Centre i Jerusalem

Støttet av Fritt Ord og Norsk Kulturråd

 

Rania Elias har vært en av de viktigste drivkreftene bak Yabous Cultural Centre i Jerusalem. Etableringen av sentret i 1995 var dels en politisk strategisk handling for å ta til motmæle mot den israelske «slow-transfer»-politikken som søker å presse samtlige palestinere ut av Jerusalem, dels et ønske om å løfte frem Palestinas rike kulturarv og mangfoldige kontemporære kunstscene.

Helt siden 1990-tallet har Elias arbeidet med å bygge en levende arena for palestinsk kunst og kultur i Jerusalem. Dette har satt henne i israelske myndigheters søkelys. I foredraget kontekstualiserer hun blant annet bakgrunnen for sin rolle i Revolusjonens løfte. 

Rania Elias (f.1971) er kulturprodusent, tidligere direktør (1998-2022) for Yabous Cultural Centre i Jerusalem og en av de markante aktørene innenfor kulturfeltet i Palestina. Elias kommer fra Betlehem (Vestbredden), men bor i dag i Jerusalem sammen med mann og barn. Som Vestbredden-palestiner nektes hun i utgangspunktet å reise til Jerusalem (eller andre steder i området utenfor den israelske separasjonsmuren), men Israel har innvilget henne oppholdstillatelse på grunnlag av familiegjenforening med ektemannen Suhail Khoury, som kommer fra Jerusalem. Denne oppholdstillatelsen kan når som helst bli trukket tilbake. 

Som mange andre palestinske kunstnere og kulturarbeidere befinner Elias seg under et særskilt press fra israelske myndigheter. Både Elias og Khoury, som er direktør for Edward Said National Conservatory of Music, ble arrestert og avhørt senest i juli 2020. I oktober 2022 stormet israelske styrker inn i hjemmet deres og arresterte den 16 år gamle sønnen, Shadi. Han tilbrakte 41 dager i varetekt og ble utsatt for tortur. Les mere om saken her.

bottom of page