top of page

ART AS RESISTANCE & RESISTANCE AGAINST ART

– TOWARDS A CULTURAL INTIFADA?

Når: Søndag 12. mars, kl. 13.00–14.30

Hvor: Teatersalen, Vega Scene

Billetter: Vega Scene

Samtale med

Ahmed Tobasi, kunstnerisk leder for The Freedom Theatre in Jenin, og

Rania Elias, tidligere direktør for Yabous Cultural Centre i Jerusalem.

Ledet av Cindy Horst, forskningsleder og co-direktør for PRIO Centre for Culture and Violent Conflict.

Med hvilke midler skal du forsvare deg, når en av de mektigste militærstyrkene i verden sparker inn døra di, banker opp og arresterer barnet ditt, eller dreper familien din? 

Palestinere har levd under okkupasjon, bak blokade og med apartheid siden 1948. Bare i 2022 ble 231 palestinere drept, 39 var barn. I dag sitter minst 835 i israelsk fengsel uten anklage, rettssak eller domfellelse. 150 av disse er barn.

Ahmed Tobasi er kunstnerisk leder for The Freedom Theatre i Jenin flyktningleir. Han har selv blitt skutt, arrestert og fengslet. Angrep fra den israelske hæren, ofte med arrestasjoner og drap, er en del av hverdagen. To av teatrets styremedlemmer sitter nå i israelsk administrativ varetekt. Flere av deres unge elever ble i fjor drept av den israelske hæren.

Rania Elias var inntil nylig direktør (1998–2022) for Yabous Cultural Centre i Jerusalem. Hun og familien har i snart 30 år levd med kontinuerlig trakassering fra israelske myndigheter. Senest i 2020 ble hun arrestert, avhørt og bøtelagt. Høsten 2022 ble sønnen, 16 år gamle Shadi, arrestert, banket opp og fengslet i 41 dager. Han sitter nå i husarrest; foreldrene er pålagt å være fangevoktere på vegne av israelske myndigheter.

The Freedom Theatre og Yabous Cultural Centre ble etablert for å bevare og utvikle palestinsk identitet og kulturarv. Israel anklager dem for kriminell terrorvirksomhet og oppvigleri, og har iverksatt sinnrike tiltak for å kneble palestinske kulturarbeidere. Er kulturfeltet i front av den endelige palestinske intifadaen? 

bottom of page