top of page
Search
  • Writer's pictureMotforestillinger

MOTforestillinger på HUMAN-festivalen.

Updated: Nov 2, 2023

I 2019 bestemte vi oss for å bli en plattform. Det har vært gøy galskap å være en festival, men vi vil fremover ikke tvinge oss selv inn i faste rammer. Fra nå av er alt mulig.


Vi er veldig stolte over årets samarbeid med HUMAN-festivalen. MOTforestillinger bidrar til flere panelsamtaler under festivalen, med gjester som Nabil Al Raee, Basel Ghattas og Einat Weizman. Og ikke minst visning av to teaterforestillinger: Den Velsignede av Tale Næss, med regi av Trond Peter Stamsø Munch, og Okkupasjonens fanger av Einat Weizman og palestinske politiske fanger, oversatt til norsk og regissert av Marius Kolbenstvedt.


Løp og kjøp billetter!


Okkupasjonens fanger

Av Einat Weizman og palestinske politiske fanger


En av fire palestinere kommer til å sitte i israelsk fengsel. Én av fire.

Dokumentarteaterstykket Okkupasjonens fanger, skrevet av Einat Weizman i samarbeid med palestinske politiske fanger, bryter et tabu i det israelske samfunnet ved å gi stemme til de mest bortgjemte av alle ofrene for Israels okkupasjon: De palestinske politiske fangene i israelske fengsler eller leire. Weizman presenterer mennesker som formidler sine egne historier, med et bredt spekter av politiske og personlige motivasjoner for sin som oftest ikkevoldelige aktivisme.  

Okkupasjonens fanger bruker teaterrommet som en åpning inn i fengslenes skjulte avlukker og forsøker å gi en så presis og nøktern beskrivelse som mulig av fangenes forhold og prøvelsene de gjennomgår. Alt materialet bygger på hittil upubliserte vitnesbyrd og fortellinger fra nåværende og tidligere fanger, som aktivt har bidratt med sine hardt ervervede erfaringer i hele den kunstneriske utviklingsprosessen.

Stykket ble av politiske grunner tatt av programmet til Israels største teaterfestival. Israels høyreradikale kulturminister Miri Regev beskyldte Weizman for ”å forherlige terrorister med blod på hendene”. Kulturministeren har nå lagt ned forbud mot at teatre som mottar statlige midler kan sette opp Okkupasjonens fanger. Etter tung sensur fikk stykket likevel sin uroppsetning i Israel høsten 2019. Det usensurerte versjonen av stykket får sin verdenspremiere på HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival 28. og 29. februar på VEGA Scene, i norsk oversettelse.


Regi og manusoversettelse: Marius Kolbenstvedt

Konsulent: Vibeke Harper


Støttet av: Norsk kulturråd, Fritt ord, Fond for lyd og bilde, FFUK, spenn.no, Østfold kulturutvikling, Norske dramatikeres forbund, Norsk skuespillersenter, migrant.no, Palestinabutikken Al Quds, Palestinakomiteen i Norge, Dramatikkens hus, Minerva Art Academy Groningen & Vega scene


Forestillinger:  Fredag 28. februar 19:00    -    Vega Scene Teatersalen Lørdag 29. februar 19:00    -    Vega Scene Teatersalen


Kjøp billetter her


 

Den Velsignede

Teaterforestilling av Tale Næss


En monolog om et mord i Jeriko, om svik, kjærlighet og et ufødt barn. Om solnedgangen over Jerusalem og en israelsk bosetning på Oljeberget.

Når du går ut av gamlebyen i Jerusalem gjennom Løveporten er du på vei til Oljeberget. Stien går mellom klynger av palestinske hus, en liten idyll her oppover langs Getsemane. Og plutselig, i dette fredelige landskapet, kommer du til et par hus med mur, piggtråd, panserdør og til sammen 22 israelske flagg. Sinte barn kaster stein etter oss, og de politiske realitetene har overtatt for idyllen. En bosetning, en settlement, her oppe? Hvem i all verden kan har solgt huset sitt til israelske bosettere, her? Det må da bli sett på som et enormt svik? Vi ser på hverandre. Jeg tror ikke han lever lenger, sier jeg. Neste dag spiser vi lunsj med Odd Karsten Tveit, og han kan fortelle oss at ganske riktig, den mannen ble funnet skutt i en grøft i Jeriko et par dager etter. 

Dette er det vi vet. Dette er fakta. Og så tar fiksjonen over. Tale Næss har skrevet en monolog der vi møter denne mannen, han forsøker å forklare for oss og for sin elskede hvorfor han gjorde det han har gjort. Han som var velsignet med å ha arvet jord her oppe, men som likevel endte opp med å selge den. Vi møter ham etter drapet, han har dårlig tid nå, før han bare blir en virvel av støv i kveldsvinden.

På scenen møter vi Fredrik Hermansen som Den Velsignede. Teksten er skrevet av Tale Næss, videodesignet er av Sabina Jacobsson og regien er ved Trond P. S. Munch. Produsent er NOOR Produksjoner ans. Forestillingen er støttet av Fond for Lyd og Bilde, Fritt Ord, Vennskap Tromsø – Gaza, Tromsø kommune og Palestinakomiteen.


Forestilling: 

Tirsdag 25. februar 19:00  - Vega Scene teatersalen82 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page