top of page
Search
  • Writer's pictureMotforestillinger

Motforestillinger på HUMAN 2024

Motforestillinger har samarbeidet med HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival og Vega scene om Palestina-program siden 2019. I 2024 fokuserer vi på Gaza, med et særlig blikk på kunstens vilkår i skyggen av den ekstreme, pågående humanitære katastrofen. Under overskriften I Love Gaza inviterer vi til iscenesatte lesninger, kunstnermøter, samtaler, lectureperformance, tonesatte poesilesninger på både arabisk og norsk, og dokumentarteaterforestilling.Fritt Ord

Til tross for ufrie og trange rammevilkår på flere plan er likevel det palestinske kunstfeltet vitalt, kreativt og mangfoldig. På hvilke måter påvirker den humanitære katastrofen kunstnernes tilnærming til eget arbeid, deres metoder og formvalg?

Storpolitikken tordner og splitter, verdenssamfunnet fremstår som handlingslammet. Midt i det veldige mørket og avmakten mange av oss kjenner på, kan kunsten åpne for mellomrommene; små, menneskelige lommer av luft og stillhet. Rom som inviterer til håp, fellesskap og erkjennelse.

Endres kunstens rolle når hverdagen primært handler om overlevelse?


Motforestillinger venter fremdeles på svar fra flere instanser om økonomisk støtte til gjennomføring av prosjektet, men Fritt Ord innvilget nylig deler av vår søknad og vi har dermed et utgangspunkt for videre arbeid. Fritt Ord ga prosjektet omtale på sin nettside.

Vi takker varmt for støtten og ser frem til samarbeidet.


I ❤️ GAZA

I forbindelse med Vega Scenes lansering av vårprogram torsdag 23.11.23, ble tre av Motforestillingers planlagte arrangementer under HUMAN Internasjonale dokumentarfilmfestival i mars 2024 annonsert.

Du kan allerede sikre deg billetter via link til Vega Scenes hjemmeside.


ONSDAG 6. MARS:

Kl. 19.00 – 21.00: Poet i eksil

Tonesatt lesning av et utvalg dikt skrevet palestinske eksilpoeter. Poeten Somaya Sousi i samtale med Rana Issa (Masahat)

Les mer og kjøp billett HER.


KONTEKST ved Marius Kolbenstvedt og Vibeke Harper

Etter nakbaen i 1948, da minst 750 000 palestinere ble fordrevet av den nye israelske staten, har eksilerfaringen vært et gjennomgangstema i palestinsk poesi.

Vi presenterer tonesatt lesning av et utvalg dikt skrevet av palestinske eksilpoeter, som en introduksjon og kontekst til kunstnerportrettet av Somaya Sousi.


PORTRETT av Somaya Sousi, fribyforfatter i Horten

Poeten Somaya Sousi i samtale med Rana Issa, forfatter og kunstnerisk leder for Masahat.

Tonesatt simultanlesning av poesi; på arabisk av poeten selv, på norsk av oversetterne Harper/Kolbenstvedt. Enkelte dikt tonesettes av musikerne Geko Fattal (oud) og Selma Granly (cello).


TORSDAG 07. MARS:

Kl 19.00–20.30: Gjenferd – Dette er ikke forenelig med menneskets sjel

Nyskrevne tekster fra Gaza, Vestbredden og Jerusalem, samlet og iscenesatt av Motforestillinger. Fremført av Trine Wiggen og Kyrre Hellum. Etterfulgt av samtale.

Les mer og kjøp billett HER.


GJENFERD – DETTE ER IKKE FORENELIG MED MENNESKETS SJEL

Palestinske samtaler høsten 2023

Det palestinske folkets arv innebærer erfaringer med fengsling uten anklager og dom, tortur, etnisk rensning og massakre. Høsten 2023 var verdenssamfunnet vitne til en av de mest brutale angrepene på en sivilbefolkning i nyere tid; på det verste ble ett palestinsk barn drept hvert tiende minutt.


I skyggen fra folkemordet forsøkte palestinske kunstnere å sette ord på den eksistensielle krisen de alle befant seg i: Hvem er vi som mennesker og menneskehet, når 10 000 blir drept og 20 000 skadet i løpet av én måned, uten at verdenssamfunnet griper inn?


FREDAG 08.MARS og LØRDAG 09.MARS:

Kl 19.00–20.30: The Photographer av Atef Abu Saif

Dokumentarteaterstykke fra Gaza, om palestinsk historie, minner og kulturarv, regissert og fremført av Ali Abu Yassin, i samarbeid med Motforestillinger.

Les mer og kjøp billett HER.


THE PHOTOGRAPHER

Forestillingen er et dokumentarteaterstykke fra Gaza, om palestinsk historie, minner og kulturarv. Spilles på arabisk og tekstes til norsk, og blir etterfulgt av samtale.


I 2018 gjennomførte Israel et målrettet bombeangrep på Said Al Mishal Cultural Center i Gaza. Kulturhuset ble forvandlet til et krater. Forestillingen The Photographer hadde blitt spilt for fulle hus der siden premieren i 2016. Ali Abu Yassin var invitert til å fortelle historien om bombingen av kulturhuset skulle i dokumentarteaterforestillingen Revolusjonens løfte under HUMAN 2023, men han fikk ikke innvilget visum til Norge. Vi har invitert ham til Norge igjen, og denne gangen vil vi gi ham hele scenen: The Photographer gjenoppstår nå som en fugl Fønix på Vega Scene.


The Photographer er en dokumentarbasert monolog som, med utgangspunkt i biografien til en fotograf i Gaza, inviterer publikum med på en reise gjennom palestinsk historie fra 1948 og frem til i dag, fortalt fra palestinsk perspektiv og erfaringsgrunnlag.

Stykket er skrevet av forfatter og dramatiker Atef Abu Saif fra Gaza, nåværende kulturminister for De palestinske selvstyremyndighetene og bosatt i Ramallah.

Abu Saif gjestet Motforestillingers festival på Litteraturhuset i Oslo i 2016.


Arrangementet finner sted i samarbeid med HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival og Motforestillinger.


Resten av programmet annonseres i januar 2024.

267 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page